Hakan Halit YENİ (Hoted Onursal Başkanı ve Başdanışmanı)

HOTED Onursal Başkanı ve Başdanışmanı Hakan Halit Yeni ile yaptığımız röportajda, ''Turizmde kaliteyi yakalamak istiyorsak eğitimin ve insana yatırımın şart olduğunu’’ söyledi.Sorularımızı yanıtlayan, Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği Hoted Alanya’nın kurucu Üyesi Hakan Halit Yeni, dört dönem yönetim kurulu başkanlığı yaptıktan sonra, turizm ve Housekeepıng camiası adına çalışmalarına hijyen müdürlüğünün yanı sıra, onursal başkan ve başdanışman olarak devam ediyor.


HOTED’i özetlermisiniz?

HOTED, Housekeeping çalışanları, yani Housekeeper, kat şefleri, çamaşırhane şefleri, genel alan şeflerinin bağlı olduğu bir dernektir. Derneğin kuruluş amacı şüphesiz başta eğitim olmak üzere housekeeping mesleğini geliştirmek, tanımak, sevdirmek, yüceltmek, sahip çıkmak, çalışanlar arasında dayanışma, kaynaşma, yardımlaşma ve dolayısıyla ülkemiz turizmine ve geri dönüşüm turizmine katkıda bulunmaktır.

HOTED niçin var. Amaçları, hedefleri nelerdir?

Biraz önce de söylediğim gibi eğitim başta olmak üzere,konaklama sektörünün can damarı, hotel temizliği, bakımı, dekorasyonu ve idaresi (Housekeeping) mesleğini geliştirmek ve bu mesleği yapanları (Housekeeper) ve onlara bağlı yöneticileri mesleki düzeyde maddi ve manevi yönleri ile ilerletmek, mesleği tercih edilir hale getirmek, tanıtmak, sevdirmek, meslektaşlarını eğitmek ve yüceltmek amacıyla var olmuştur.
Kat hizmetleri müdürü ( Housekeeper ) olarak hizmet verenleri bir çatı altında toplamak için gerekli çalışmaları yapar, her dönem çeşitli aktivitelerle kamuoyuna mesleği tanıtır. Üyelere meslekle ilgili her türlü teknik ve yönetim konularında bilgi akışını sağlar. Eğitim verir ve verilmesine öncülük eder. Mesleki gelişmeyi sağlar. Otellerin profesyonel housekeeperlara olan ihtiyacını karşılamak, alt ve üst kademe çalışanlarına olan ihtiyacı karşılamak üzere ilgili kuruluşlarla işbirliği yaparak kurs, seminer, panel, konferans ve toplantılar düzenler. Bu işbaşı eğitimi ve kurslarda başarılı olan yönetici ve personeller sertifikalandırılır.
Housekeeper’lık mesleğini ve turizm sektörünü her yönüyle tanıtmak için yurtiçi ve yurtdışı geziler, yarışmalar, konferanslar, sempozyumlar, paneller, toplantılar, gösteriler düzenler. Bülten, broşür ve dergi yayınlar. Mesleğinin onurunu, şerefve saygınlığını korumaya ve gelişmesini sağlamaya yönelik çalışmalar yapmak öncelikleri arasındadır.

Daha önce şubeydiniz ve uzun bir süre çalışmalarınızı şube olarak sürdürdünüz. Daha sonra köklü bir değişikliğe giderek şimdi merkez oldunuz. Neden?

Bakınız iki kelime arasında bile ne kadar büyük bir fark var. ‘’Şube’’ ‘’Merkez‘’ Sizce hangisi daha güven verici? Sizce Alanya’ya hangisi daha çok yakışıyor?

Her neyse asıl cevaba gelelim.  Sizin de buyurduğunuz gibi derneğimiz 2015 yılı öncesinde farklı bir isimle şube olarak çalışmalarını yürütüyordu. Şubelerin tüzel kişilikleri olmadığı için, kendini her ortamda ifade edip, tek başına resmi kararlar alamaz.  İleride daha güçlü, daha farklı çalışmalara imza atabilmesi ve kendi ayaklarının üzerinde duran, kendi çalışmalarıyla, özgür iradesiyle kendi markasını yaratabilen, Alanya’mıza yakışır güçlü bir meslek kuruluşu olsun istedik. Özellikle bizim kulvarımızdaki meslek kuruluşlarında şube olmak tabiri caizse kölelik gibidir. Bunu en iyi bilenlerden birisi de benim. Mevzu derin ileride bir gün kısmet olursa bu konuyu da ayrıca konuşuruz inşallah.

Özetlemek gerekirse, başkalarının boyunduruğu altına girmeden Alanya çıkışlı bir marka yaratabilmek adına, 2015 yılında tüzüğümüz ve isim değişikliği başta olmak üzere tepeden tırnağa bir değişiklik yapıp, Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu derneği HOTED’i kurduk. Kısa bir süre önce ise olağan genel kurula giderek, HOTED yeni yönetimiyle, yeni vizyonuylamesleğimiz adına, turizm adına çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Yeni yönetimimizin başarılı çalışmalara imza atacaklarına inanıyorum. Ayrıca değişim sürecinde yanımda yer alıp, dik duruş sergileyen Sema Yörütür ve yönetim kurulu üyeleri başta olmak üzere, tüm üye ve meslektaşlarımıza huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu bir duruş meselesidir. Dik durmak ve dik duruşunu devam ettirmek her babayiğidin harcı değildir.

Siz aynı zamanda ülke genelinde HK derneklerinin açılması ve çoğalması yönünde çalışmalar yapıyorsunuz. Birde federasyonlaşma yolunda çalışmalarınız var. Bu yöndeki çalışmalarınızın son durumu nedir?


Biliyorsunuz farklı isimlerle HK derneklerinin açılıp, çoğalmasını çok önemsiyorum ve bu yönde hatırı sayılır çalışmalar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Ülkemizin birçok şehrinde farklı isimlerle HK dernekleri açıldı.  Açmaya da devam ediyoruz. Özellikle ifade etmek isterim ki, HK camiası olarak konaklama sektöründe bu meslek hak ettiği yerde değildir. Onun için bireysel hareketler hiçbir zaman dikkate alınmaz. Aksine ülkemizde toplumsal hareketler dikkate alınır.

Bu düşünceyle hareket edip, mesleğimizin adını ve çıtasını en üst seviyeye çıkarmak için tüm gücümüzle çalışıp, daha fazla güçlenmemizgerektiğine inanıyorum. Bu nedenle bundan sonraki süreçte de çalışmalarımın büyük bir bölümünü fırsat buldukça Alanya dışındaki şehirlerimize ayırmaya çalışacağım.
Federasyonlaşma konusuna gelince, farklı şehirlerde farklı isimlerle HK derneklerimizin açılmasına bir süre daha devam edeceğiz. Turizmin, mesleğimizin yarınları ve meslektaşlarımız için hedeflerimiz var demiştik. Bu hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hepimiz biliyoruz ki konaklama sektöründe maddi manevi tüm yönleriyle en geride kalan bölüm hala housekeeping’tir. Yapacağımız çalışmalarla ve atılacak doğru adımlarla bu sıkıntılardanbir nebzede olsa kurtulup, mesleğimize olan olumsuz bakış açılarının değişmesini sağlamak zorundayız. Bu yönde, ülkemizin neresinde olursa olsun tüm meslektaşlarımız elini taşın altına koyarak, bir şeyler yapmak zorunda. Hedeflerimize sağlıklı bir şekilde ulaşabilmemiz için, federasyonlaşma dahil, öncelikle çoğalmakve büyümek zorundayız. Sırada 3 ayrı şehirde 3 derneğimiz daha var açılmayı bekleyen. Yoğunluktan dolayı ister istemez zamanla ilgili rötarlarımız oluyor. Zamana yayarak, fırsat buldukça federasyon çalışmalarımızın alt yapısını oluşturmaya devam ediyoruz. Aslına bakarsanız bu konudaki çalışmamız neredeyse tamamlanmak üzere, ama dediğim gibi zaman yetmiyor. Özellikle benim zamanla ilgili sıkıntılarım var. İnşallah hepsi bir bir gerçekleşecek. Geç olsun, güç olmasın ama olsun…


Daha önce düzenli olarak gerçekleştirdiğiniz ve gururumuz, yüzümüz dediğiniz Uluslararası Housekeeping olimpiyatlarına devam edecekmisiniz?

Kesinlikle, o Alanya çıkışlı bir organizasyondur.  'Uluslararası 4'üncü Housekeeping Olimpiyatları'nı, her yıl olduğu gibi yurt dışından ve yurt içinden tüm camiamızın katılımıyla 2016 Ocak ayında uluslararası Antalya anfaş otel ekipmanları fuarı'nda hem Alanya’mızın hem de camiamızın yüzü olmaya devam edeceğiz. Her zaman olduğu gibi camiamızın ve Alanya’mızın en üst düzeyde temsil edileceğine hiç kimsenin şüphesi olmasın. Yeni yönetim kurulu arkadaşlarımız bu yönde çalışmalarına devam ediyorlar.

İnsana yatırım dediniz. Bununla neyi kastettiniz?

Evet, bu üzerinde ısrarla durduğum bir konudur. Sürekli tesis yapmak yerine önce insana yatırım yapmak gerekmektedir. Bana göre turizm camiasının en büyük eksiklerinden biride budur. Çünkü konaklama sektöründekaliteli hizmet ve konuk memnuniyeti ancak çalışanlarla sağlanabilir. İsterseniz binlerce tesis yapın ve içini de doldurun hiçbir işe yaramaz. Sürdürülebilir olabilmesi için, turisti anlayacak, kabul edecek, sahip çıkacak, bilinçli, birikimli ve deneyimli elemanlar yetiştirip, onlara sahip çıkmak gerekiyor.  Sektörde, özellikle turizm bölgelerinde sürdürülebilir bir turizm için, ekonomik ve toplumsal kalkınma için devamlı olarak katılacak insana ihtiyaç bulunmaktadır. Yatırımcılarımız bunu göz ardı ediyorlar ve en büyük hatayı bu konuda yapıyorlar.

Birazda sizin meslekte kullanılan çok önemli terimlerden bahsedelim.
Camianızın mensupları biliyordur ama sokaktaki vatandaş bilmeyebilir. Hijyen kelimesi ne  anlama geliyor?

Hijyen, eski yunan mitolojisinde insanları iyileştiren Askulap adındaki tanrının kızı olan sağlık tanrıçasına verilen isimdir. Sağlıklı ortamın korunması yani sağlık kuralı anlamına gelmektedir.

Temizlik nedir?

Temizlik bir madde yada cismin estetik açıdan görünümünü bozan ,görünen yada görünmeyen her türlü kir ve kalıntıların ortamdan uzaklaştırılması işidir.


Temizlik ile hijyen arasındaki fark nedir?

Teşekkür ederim öncelikle, bu çok önemli bir soru .Çünkü genel olarak temizlik,hijyen,dezenfeksiyon ,dezenfektan gibi kelimeleri birbirine karıştırıyoruz. Ve büyük çoğunlukta insanlarımız saydığım isimlerin hepsini temizlik olarak algılamaktadır. Herşeyin süpürüp silmekten ibaret olmadığının çok iyi bilinmesi gerekiyor. Dolayısıyla temizlik yüzeylerde gözle görülür kir ve kalıntıların uzaklaştırılması işlemidir. Yani daha açık bir tabir ile biraz öncede söylediğim gibi süpürüp silme işlemidir. Arasındaki farkı anlamamız açısından söylüyorum, temizlik yapılarak mikroorganizmaların yok edilmesi mümkün değildir.Mikroorganizmaları yok etmek ve hastalıkları önlemek için dezenfeksiyon gerekmektedir. Hijyen ise temizlik yaparak, süpürüp silerek yok edemediğimiz mikroorganizmaların yok edilmesi  yani dezenfeksiyon işlemidir.

Dezenfeksiyon nedir?

Yüzeylerin her türlü hastalık yapıcı etkenlerden yani mikroorganizmalardan  uzaklaştırılması için uygulanan kimyasal işlemdir. Dezenfektanlar ile dezenfekte ederek bulunduğumuz ortamların yaşanabilir şekilde hijyenik hale getirilmesi gerekir. Bu uygulamaları kesinlikle hafife almamak gerekiyor. Hijyen hiç şüphesiz başta sağlıklı bir ortamda ,sağlıklı bir yaşam sürdürebilmemiz için gereklidir. Temiz  bir ortamda çalışmamızı sağlar ve iş verimimizi artırır.
İş yerinizde veya evinizde moral ve psikolojik  olarak rahat bir ortam sağlar. Sektörde itibarı artırır. Müşteri memnuniyetini artırır. Ve aynı zamanda bununla birlikte kar artar, sektöre geri dönüşümünü sağlar. Çünkü gelen konuklar tatilini hiç şüphe yok ki hijyenik bir ortamda yapmak ister. Ama ortam hijyenik değilse geri dönüşümü yani 2.kez gelişleri söz konusu olmayacaktır. Başka işletmelere veya başka ülkelere gideceklerdir.

 2015 Alanya ve ülke turizmini değerlendirebilirmisiniz?

2015 turizm sezonu öyle söylendiği gibi aman aman diyecek vahim bir durumda değildir. Beklentileri karşılamamış olabilir ama geçen yıllarla mukayese yaparsak arasında çok fazla bir uçurum oluşacağına inanmıyorum. Açıkçası o’’ beğenmediğimiz’’ iç pazar sektörün can simidi olmuştur. Kaldı ki, hep bahsettiğimiz kontrolsüz büyümeye rağmen. Yine o ‘’beğenmediğimiz’’ Rus pazarında önemli ölçüde düşüşler olmuştur. Ama bu düşüşün sebebi ülkelerindeki ekonomik dengenin bozolmasıyla alakalı bir durumdur. İlaveten ülkemizin içinde bulunduğu karmaşık durum ve orta doğudaki karışıklığında elbette etkileri olmuştur. Birde, her kriz olduğunda durumdan vazife çıkarmaya çalışan fırsatçı acentaların cep doldurma meseleleri devreye girmektedir. Bütün bunlara rağmen 2015 sezonunun başarılı geçeceğine inanıyorum. Çok daha kötüsü de olabilirdi. Herkes, hepimiz halimize yatıp kalkıp, şükretmeliyiz. Burada önemli olan önümüzdeki yıllarla ilgili alınacak önlemlerdir. Örneğin alışılmış ülkelerin, pazarların dışında, yeni pazarlara yönelmek ve bu konuda devletinden yatırımcısına herkes,bir an önce, ivedilikle çalışmalara vakit kaybetmeden başlamalıdır.  İlaveten, kesinlikle kontrolsüz büyümenin önüne geçilmelidir.

Sezon bitimiyle işsiz kalan uzman ve deneyimli personelin sigorta primini devlet ödeyecek. Şahin müjdeyi verdi başlıklı haberlerle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Bu haberin gerçekleşmesini bir yana bırakın, söylenmesi, konuşulması bile bizleri, turizmcileri son derece memnun etti. Kış aylarında turizm sektöründe çalışan kişilerin sigortasını işletmeciler ödemeyecek, devlet karşılayacak. Kış aylarında vatandaşlarımız işten çıkarılmayacak, ölü sezonda işletmecilerin üzerindeki yükü kaldıracağız diyorlar. Eğer gerçek olursa son derece olumlu bir gelişme. Hatta geç bile kalınmış bir gelişmedir. Bu güne kadar kendi kaderine terk edilen, sürekli sömürülen turizm camiasının, atılacak bu tür adımlara çok ama çok ihtiyacı var. Gerçekleştirilirse deneyimli personelin sektörden kopmasını önleyeceği gibi, tercih edilirliği artırıp, sektöre cazibe kazandıracaktır. İşvereninden çalışanına herkes bir nebzede olsa nefes alacaktır. Umarım bir seçim söylemi, yatırımı olarak kalmaz devamını getirirler.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey varmı?

Çok teşekkür ediyorum çok sağolun.  Malumunuz sezon daha bitmedi. Önümüzde kurban bayramı var. Sizlerin vesilesi ile, tüm İslam aleminin, ulusumuzun, turizm camiamızın, saygı değer meslektaşlarımızın ve sizlerin kurban bayramını en içten, en samimi, duygularımla tebrik eder, barış, başarı, huzur, sağlık ve esenliklerle dolu tertemiz, pırıl pırıl, yaşanabilir bir dünya diliyorum.